top of page
Etsi
  • Writer's pictureMikko Laitinen

Miksi aamutreenit? 5 hyvää syytä aamulla treenaamiseen

Heipähei!


Tämän kirjotuksen aiheena aamutreenaaminen ja niiden hyödyt. Miksi ihmessä päädyin vetämään treenejä aamuisin klo 6?


Mikäs sen parempaa, kun käydä aamulla treenaamassa, aurinko on vasta nousemassa ja suurin osa vielä nukkuu. Ainoa ikävä asia saattaa olla aikaisin herääminen, mutta sen jälkeen kaikki tuntuukin helpolta. Siihenkin tottuu. Kaikkeen tottuu, nimittäin ihminen on aika sopeutuvainen muutoksiin.


Kävimme kevään aikana muutaman kerran ystäväni Stefanon kanssa treenaamassa kello 6 aamulla, koska Stefanolla alkoi aina työt 8-9 aikoihin. Olin sitä ennen pitkään jo nukkunut lähes joka aamu noin 10 asti, koska työni on valmennusta ja se painottuu pitkälti iltatöihin. Aluksi ei ollut helppoa.


Muutaman aamutreenin koeteltuani tajusin, mikä valtava määrä energiaa se toi keholle ja mielelle. Fiilis oli aivan mahtava klo 7.15 aamulla, kun näki että ensimmäisiä treenaajia alkoi vasta valumaan paikalle. Ja itse oli jo treenannut, käynyt uimassa ja tehnyt muutamat hengitysharjoitteet tähän mennessä! Siitä lähti aina älyttömän hyvällä fiiliksellä päivään, tunsi itsensä vahvaksi ja voittamattomaksi. Loppupäivässä ei ollut enää mitään haastetta eikä stressiä, ja oli muutenkin koko päivä aikaa toteuttaa asioita!


Miksei sitten jakaisi tätä hyvää energiaa ja oloa muille? Tästä rakentui Aamut haltuun -treenit!
Tässä top 5 syytä, MIKSI sinunkin kannattaisi treenata aamulla. Tässä yhteenveto koottuna sekä tutkimuksien, että kokemusten perusteella!


1. Henkinen yliote. Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa olet kokenut, että toisella / toisilla on ollut henkisesti yliote juuri siinä tilanteessa? Tällaisia hetkiä olen itse ainakin kokenut joskus kilpailutilanteessa, mutta sellainen tilanne voi olla esim. työhaastattelu, missä olet henkisesti kovilla. Mitä jos näissä tilanteissa sinulla olisikin yliote? Aamulla treenaaminen ei todellakaan sovi kaikille, mutta uskon että ne ihmiset, jotka heti aamulla jaksavat nousta aikaisin ylös ja vetää treenin, ovat jo voittaneet päivän. Tätä seuraa voittajaolo, ja tuntuu ettei mikään enää päivässä tunnu haastavalta tai stressaavalta!


2. Energinen olo. Tarpeeksi tehokas treenaaminen, oli kellonaika mikä tahansa, tuottaa kehossamme mielihyvän hormoneita, mm. endorfiineja, jotka tuovat meille mielihyvää ja antavat energisen olon. Yksikään kahvi tai 100 uutta tykkäystä Instagram kuvassa ei anna niin paljon energiaa kuin hyvät aamutreenit!

Tehtävä suoritettu

3. Tehtävä suoritettu. Aivan mahtava fiilis, kun kello on vasta 7 aamulla ja olet jo suorittanut treenit! Loppupäivänä ei tarvitse enää miettiä, milloin jaksaa raahautua salille treenaamaan. Iltapäivällä treenaaminen töiden/opiskeluiden jälkeen voi olla monen kompastuskivi, miksi liikuntaa ei harrasteta. Hormonituotannon kannalta myös tehtävän asettaminen ja sen saavuttaminen saa aikaan dopamiinin eritystä, joten aseta itsellesi tavoitteeksi treenata aamulla, toteuta se, ja nauti!


4. Rutiinien luominen. Vahvat rutiinit auttavat arkielämässä mm. aikatauluttamisen osalta, hyvät rutiinit antavat meille vielä mukavasti lisäpotkua! Jos rutiinisi on juoda aamuisin 10 kahvia, etkä siltikään herää päivään, ei se palvele enää tarkoitusta, eikä se ole kovin terveellistäkään. Mitä jos löisitkin itsellesi sisään rutiinin, jossa heräät joka aamu 5.15 ja lähdet aamulla treenaamaan! Alussa se on vaikeampaa, mutta niin kuin mikä vain asia rutinoituu ajan kanssa. Kaikkeen tottuu. Kun kello soi jatkossa aikaisin aamulla, kehosi alkaa oppia, että nyt on aika lähteä treenaamaan, ei tarvitse enää erikseen ponnistella pitäisikö vai eikö pitäisi nousta. Kehosi on jo tottunut siihen. Rutiinien luominen on yksilöllistä, mutta vähintään se kestää n. 21 päivää ja keskimäärin ihminen luo vahvan rutiinin itselleen 66 päivässä.5. Positiivisuus. Tämä on mielestäni kaikista näistä paras asia. Moni ei välttämättä edes tiedosta, kuinka paljon negatiivisia ajatuksia tulee mietittyä pitkin päivää. Tämä lausahdus on kuultu suoraan yhdeltä aamutreenaajalta aamutreenien smoothieiden jälkeen: ”Parasta aamutreeneissä on se, että me saadaan tämä positiivinen energia täältä, ja kun tästä lähdetään kaikki eri puolelle, jaamme positiivisuutta ympärillä olevilla ihmisille!” Näinpä!

Joskus leikittelin ajatuksella, että mitä jos teet jotakin hyvää täysin tuntemattomalle ihmisille, ja tämä jatkaa hyväntekemistä toisille ihmisille, ja joskus tämä sinusta lähtenyt hyvä teko johtaakin siihen, että joku täysin tuntematon ihminen tekee sinulle sen hyvä teon?


Näiden kaikkien lisäksi meillä aamutreeneissä on energinen ja positiivinen porukka joka jo itsessään nostattaa fiilistä ja tuo hyvää oloa! Esimerkiksi nauraminen porukassa nostattaa myös aiemmin mainittuja endorfiinitasoja ja näin lisää entisestään hyvää oloa!


Tällaisia ajatuksia tänään, oikein mukavaa viikonloppua kaikille, ciao!


- Mikko

151 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page